Natura polis kan je client de kop kosten!

Verzekeraars vallen ieder jaar weer over elkaar heen om maar zoveel mogelijk cliënten een zorgverzekering te laten afsluiten. Lokkertjes als: ‘heeft u volgend jaar een bril, fysiotherapie of alternatieve geneeswijze nodig?’ zijn schering en inslag. Daarbij wordt volledig voorbij gegaan aan het meest belangrijke stukje zorg dat in de Basisverzekering wordt aangeboden: psychologische zorg.
Intussen volksziekte nummer 1.


Psychologische zorg valt onder de Basisdekking. Menigeen denkt dan gelijk dat alle kosten worden vergoed. Een lachertje, want dat geldt alleen maar als je de juiste polis hebt gekozen. Zo niet, dan kun je voor grote financiële verrassingen komen te staan! Vrijheid van artsenkeuze? Mooi niet! Verzekeraars betalen alleen alles als men naar een therapeut gaat die een contract bij hen heeft. Geen contract?  Dan kan client leeglopen op de hoge eigen bijdrage als hij een naturapolis hebt gekozen. Jazeker, naast het verplicht eigen risico.
Hoezo dan? We leggen het uit.

In het algemeen denkt men dat psychologische zorg volledig wordt betaald vanuit de Basisverzekering.
Voorbeeld: als je op 01-01-2023 een ‘Basis Budget’ polis had afgesloten, psychologische hulp nodig bleek te hebben en naar een therapeut was gegaan die dicht bij jou in de beurt zat en waar jij een klik mee had of goede resultaten over had gehoord, dan had verzekeraar slects 65% van de rekening vergoed. Je had immers gekozen voor een ‘niet gecontracteerde therapeut’! Lekker puh!!

Natuurlijk kun je eieren voor je geld kiezen en naar een therapeut gaan die wèl een contract heeft. Logisch, maar ook daar kun je van een koude kermis thuiskomen. Want een gecontracteerd therapeut krijgt jaarlijks een maximumbedrag toebedeeld waarvoor hij een paar cliënten kan behandelen. Als hij verwacht met jouw aanmelding boven het maximum bedrag uit te komen, zal hij jou terug verwijzen naar de huisarts. Anders moet hij over 2 jaar het bedrag dat boven het maximum bedrag is uitgekomen, terugbetalen aan de verzekeraar! Echt waar!
Wanneer client wordt terugverwezen naar de huisarts dan moet hij dus maar afwachten of er een gecontracteerd therapeut is in de buurt, dat hij nog iemand kan aannemen én waar hij zich ook nog eens ‘senang’ voelt! Steeds meer mensen hebben immers psychologische hulp nodig.
Complex. Een ander woord is er niet.

Wij vinden dat verzekeraars slechte voorlichting geven over de kosten van psychologische hulp vanuit de Basisverzekering en zijn van mening dat zij een rekenvoorbeeld zouden moeten geven in die voorlichting en zeker in de polis.

Denk je het komende jaar psychologisch hulp nodig te hebben? Dan moet je heel goed weten wat voor polis je gaat afsluiten. Een restitutiepolis is dan de oplossing, Die kost dan het komende jaar wel circa € 15,00 méér per maand, maar dan worden de kosten van psychologische hulp in ieder geval (volledig of zo goed als volledig, want ook daar zitten weer haken en ogen aan) vergoedt. En die 12 x € 22,50 = € 270 weegt dan niet op tegen de eventuele eigen bijdrage bij een ‘goedkope’ polis.

Kan men zich echt niet meer veroorloven dan de laagste Basispremie laat men zich dan van tevoren duidelijk en schriftelijk informeren over de extra kosten die een behandeling zal kosten.
Het alternatief is te kiezen voor een gecontracteerde therapeut maar dan moet men maar hopen dat dit niet te ver uit de buurt zit, er een klik mee is en zijn budget dat nog toelaat.

DBC Prof is een onafhankelijk advies- en GGZ-administratiekantoor en is gevestigd in Den Haag en ondersteunt vrijgevestigde psychologen, psychotherapeuten en psychiaters bij hun administratie.